Tietoturva ja salassapito tyssää apteekkiin?

06.01.2022

Sotessa käytetään suuria määriä aikaa, vaivaa ja euroja siihen, että vaitiolo ja salassapito toteutuu asiakkaan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakkaan asioista ei saa keskustella edes saman tiimin jäsenen kanssa, ellei siihen ole varsinaista syytä. Tarkoitus on, että asiakkaan asiat eivät leviä kulovalkean tavoin ja asiakas saa kokea ammatillista vaitioloa aina ollessaan palvelujen piirissä. 

Mielestäni tämä toteutuukin hyvin. Ainakin osaksi. GDPR ja kasvaneet vaatimukset ovat aiheuttaneet yhden jos toisenkin lupalapun kirjoittamisen esim. tietojen jakamiseen liittyen. Asiakkaalta varmistetaan, että hän tietää, missä hänen tietojaan käytetään, kuka ja miten. Hyvä asiahan tämä on. Tietysti.

Mutta.

Kaikki se aika, vaiva ja eurot tyssäävät kuin lehmän häntä hetkessä, kun mennään hakemaan lääkkeitä Apteekkiin, jossa on yleensä hiirenhiljaista ja ihmiset kulkevat hyllyjen välissä hiljakseen. Kukaan ei puhu, radio ei soi, mitään ei kuulu mistään, kunnes kuuluu kaikuvalla äänellä: "LEPPÄNEN". Ja luukulle päästessä äänenpaino jatkuu vahvana: "Sinulle on määrätty tätä Daktarin 2%  sienivoidetta siihen jalkasi sieni-infektioon. Onko sinulla aiemmin ollut näitä sieni-infektioita vai onko tämä ensimmäinen kerta?" 

Noh, se siitä vaitiolovelvollisuudesta ja minkäänlaisesta tietoturvasta sitten. Koko kylä on kyllä varmasti tietoinen hetken kuluttua, että herra Leppäsellä on jalassaan sieni-infektio ja lisäksi senkin, onko tämä ensimmäinen kerta vai onko kyseistä infektiota ollut herralla aiemminkin.

Kuka ihme on ikinä edes keksinyt Apteekkien kailotusluukut? Suurella äänellä käydään läpi lääkkeitä ja vielä usein luetaan siitä infotekstistä, mihin kyseinen lääke on ja miten sitä käytetään. Ja kyllä, ymmärrän, että ohjeistus on tärkeä käydä asiakkaan kanssa läpi, mutta niin ymmärtää nyt se naapurin Liisakin, joka viereisellä luukulla jonottaa sitä Migreenilääkettä toistuviin migreenikohtauksiin, joita on jo kestänyt Liisan kertoman mukaan 3 vuoden ajan ja....

626 miljoonaa Apotin kehittämiseen. Voisiko joku käyttää edes muutaman euron Apteekin tietoturvan ja vaitiolon parantamiseen? Luulen, että se voisi olla seuraava kansallisen kehittämistoiminnan kohde, eikö? Pistäkää edes radio soimaan.