Paljon puhutut palvelusetelit

30.12.2021

Palveluseteleistä on ollut mielipiteitä suuntaan jos toiseen. Toiset kannattavat kovasti vedoten oikeuteen valita oma palveluntuottajansa kun toiset taas ovat huolissaan siitä, että yritykset rahastaisivat kuntia /kaupunkeja monella taholla. Puolensa ja puolensa taas tässäkin keskustelussa.

Käytännössä palvelusetelit tarkoittavat kunnan tukea tietyn palvelun ostamisessa, jos asiakkaalla on tarve saada kyseistä palvelua. Pelkkä halu saada palveluseteli ei riitä, vaan aina kunta /kaupunki toteaa tarpeen, että asiakas oikeasti tällaista apua tarvitsee ja hän on tuen saamisen ehtona olevien tulorajojen sisällä. Palvelusetelistä ja kunnasta /kaupungista riippuen seteleissä on erilaisia ehtoja ja rajoituksia, mutta pääpiirteittäin idea niissä on sama eli se, että kunta /kaupunki maksaa osan tai koko palvelun hinnan ja asiakas päättää, keneltä palveluntarjoajalta palvelun ostaa ja setelistä /ehdoista riippuen maksaa osan hinnasta palveluntuottajalle omavastuuosuutena.

Palveluseteli toimii niin, että Asiakas ottaa usein yhteyttä useaan palveluntuottajaan, kyselee hintoja ja listätietoja palvelusta. Kun hän löytää mieleisensä palveluntuottajan, antaa hän palvelusetelin numeron palveluntuottajalle ja näin solmii yrityksen kanssa sopimuksen itse. 

Palvelusetelin plussat asiakkaille:
* Asiakas saa itse valita mieleisensä yrityksen.
* Asiakas voi valinnallaan vaikuttaa siihen, minkä suuruinen omavastuu maksettavaksi hänelle muodostuu.
* Jos asiakas ei ole tyytyväinen palveluun, hän voi vaihtaa palveluntuottajaa.
Huomioita:
* Kunta /kaupunki määrittelee palvelusetelin ehdot, rajoitukset ja maksettavan "tuen" määrän.
* Palvelusetelituottajaksi yritys pääsee vain kunnan /kaupungin tiukan seulan lävitse.
* Jos asiakas on vanhus, sairas tai palveluista tietämätön, on kunnalla /kaupungilla velvollisuus ohjata ja auttaa.

Tämän tiedon valossa voitaisiin ajatella, että kunta /kaupunki kyllä hoitaa osuutensa ja huomioi palveluseteliä myöntäessään, jos asiakas on muistamaton tai hänellä on muita omaan toimintaan ja päätökseen vaikuttavia seikkoja. Lähihoitajana vuosikausia työskennelleensä tiedän, että palvelua määritellessä huomioidaan kyllä asiakkaan kyky tehdä päätöksiä. Tarvittaessa päätöksen tekemisessä voidaan olla asiakkaan tukena ja turvana kunnan /kaupungin taholta.


Yritysten tuntihinnat on se harhakuva, jonka moni näkee palveluseteleistä keskustellessa. On tärkeää muistaa faktat, tietää numerot ja palvelusetelien toiminnan periaatteet ennen kuin muodostaa kuvan niiden toimivuudesta.

Vaikka yritys saa tietysti rahaa työstään, ei yritys nyt hirveästi kyllä voi ikinä rikastua palvelusetelipalveluja tuottamalla ja tarjoamalla. Usein kotipalveluissa ihmiset katsovat vain tuntihintaa ja päivittelevät sitä, miten paljon se on verrattuna heidän omaan tuntipalkkaansa työntekijänä. Ymmärrän sen, sillä minäkin tein niin kunnes aloin itse yrittäjäksi. Sitten totuus valkeni!

Yrityksen osaksi tässä yhteiskunnassa on maksaa hirveä määrä kaikenlaisia vakuutusmaksuja, erilaisia veroja ja muita pakollisia menoja. Yritykselle ei siis todellakaan jää esimerkiksi tuota 35 euroa tunnilta. Jos yrittäjä itse tekee työn, voi hän laskea tuosta hinnasta karkeasti noin puolet itselleen tuntipalkkaa tehdyistä tunneista. Jos työn tekee työntekijä, jää yritykselle muutama euro /tunti plussaa. Tietysti hintoja nostamalla saisi enemmän tulosta, mutta toisaalta sitten kukaan ei välttämättä valitse tätä yritystä palveluntuottajaksi, koska hinnan nousu nostaa tietysti samalla asiakkaan maksamaa omavastuun osuutta: palvelusetelin summa kun on aina tietyn suuruinen, riippumatta yrityksen veloittamasta hinnasta.

*Ei kannata muuten laskelmissa laskea tuota yrityksen voittoa edes 35e:2=17,5e/tunti. Se kun ei ole se todellinen "palkka" kotipalveluissa, sillä eihän kukaan maksa kotipalvelun liikkumista paikasta toiseen; ei ajasta eikä matkasta. Tämä aika ja matkakulut on otettava vielä pois lopullisesta tuloksesta, eli käytännössä tuntipalkka on tämän laskelman mukaan alle 15e /tunti. Tekisitkö Sinä rankkaa kotisiivoustyötä tällä summalla päivästä toiseen, 6-8 tuntia päivässä?